A hüvelyeseket nem ajánlott kifelejteni az étrendünkből. A hüvelyesek prémium növényi fehérjék, amelyek sok rostot tartalmaznak, miközben alacsony zsírtartalmúak. Hüvelyesek olyan ásványi anyagoknak a forrásai is, mint a kalcium, foszfor, kálium és más vitaminok, különösen a B vitaminok. A hüvelyes saláták kitűnő köretek, amely kis húsdarabokkal kísérve akár külön étkezésként is fogyasztható
1) Marokkói lencsesaláta
1/2 csésze száraz zöld lencse
1 1/2 csésze víz
½ csicseriborsó
2 paradicsom aprítva
4 zöld hagyma aprítva
2 darált zöld chili paprika
1 zöld paprika, apróra vágva
1/2 sárgapaprika, apróra vágva
1 pirospaprika, apróra vágva
1 lime
2 evőkanál olívaolaj
1/4 csésze apróra vágott friss koriander
só ízlés szerint
Főzzük a lencsét, amíg meg nem puhul. Ezután egy salátástálba helyezzük a lencsét, csicseriborsót, paradicsomot, zöldhagymát, paprikát, lime levét, olívaolajat, koriandert és a csipet sót. Keverjük össze alaposan! A chilipaprikát csak a felszolgálás előtt tedd rá!
2) Fehérbabos articsóka saláta
3 csésze konzerv nagy fehér bab (vajbab)
(Saját magad is elkészítheted, ebben az esetben 10-12 órán át kell áztatni az éjszaka, majd 60 percig forralni tiszta, sótlan vízben.)
1/2 articsóka
2/3 csésze kockára vágott zöldpaprika
1/3 csésze apróra vágott fekete olajbogyó
1/4 csésze apróra vágott vöröshagyma
1/4 csésze vágott friss petrezselyem
1 teáskanál apróra vágott friss menta levél
3/4 teáskanál szárított bazsalikom
1/3 csésze olívaolaj
1/4 csésze vörösbor ecet só és bors ízlés szerint
Egy nagy tálban keverd össze a babot, articsókát, paprikát, olívabogyót, hagymát, petrezselymet, mentát és bazsalikomot.
Egy edényben vagy egy kis tálban keverd össze az olajat, vörösborecetet és a sót; rázd össze vagy keverd össze jól, majd öntsd a zöldségekre.
Fedjük le és hűtsük le hűtőszekrényben legalább néhány órán vagy egy éjszakán át, alkalmanként megkeverve, hogy az ízek keveredjenek.
3) Fekete szemű bab saláta
1 1/2 csésze szárított fekete szemű bab, áztatva egy éjszakán át
1/3 csésze apróra vágott zeller, levelekkel
1 1/2 csésze aprított sárgarépa
3/4 csésze vágott friss petrezselyem
1/2 csésze apróra vágott fehér hagyma
1/8 csésze apróra vágott friss menta
Öntet:
1/4 csésze olívaolaj
2 narancslé
1/2 citromlé
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál só
1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál barna cukor
Helyezd a babot egy serpenyőbe elegendő vízzel,hogy egy ujjnyi hely maradjon a fedőhöz képest. Lassú tűzön forrald a babot. Csökkentsd a hőt alacsonyra, és párold, amíg nem puhul (kb. 35 percig). Tedd félre.
Amikor a bab lehűlt, helyezd őket egy nagy tálba. Add hozzá a zellert, a sárgarépát, a petrezselymet, a fehér hagymát és a mentát; jól keverd össze!
Az öntethez keverjük össze az olívaolajat, narancslevet, citromlevet, fokhagymát, koriandert, sót, borsot és barna cukrot. Töltsük át egy kis serpenyőbe, és lassú tűzön forraljuk öt percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Öntsük rá a babsalátára. Felszolgálás előtt legalább egy óráig hűtsük le.
4) Egyszerű meleg csicseriborsó saláta
2 evőkanál olívaolaj
1/2 csésze kockára vágott vöröshagyma
2 bögre csicseriborsó
1/2 teáskanál darált fokhagyma
1 teáskanál bors
1 teáskanál friss citromlé
só és őrölt fekete bors
1 teáskanál apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál apróra vágott friss menta
Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes hőfokon. Dinszteljük meg a hagymát az olajban. Adjuk hozzá a csicseriborsót és a fokhagymát a hagymához; főzzük és keverjük, kb. 5 percig. Keverjük össze a pirospaprikát, a citromlevet, a sót és a borsot és tegyük a csicseriborsó keverékbe; főzzük és keverjük 3 percig tovább. Keverjük bele a petrezselymet és a mentát a salátába.